Mange tror feilaktig at leddgikt bare er en plage for eldre mennesker. Hvis du spør folk i 30- og 40-årene hvilke sykdommer de frykter mest, vil leddgikt absolutt ikke vises på topp 10-lista, men sannheten er at 80 prosent av alle 50-åringer har tegn på leddgikt. Sykdommen kan ikke kureres, men blir gradvis verre. Men heldigvis kan man utsette prosessen, blant annet ved å spise riktig. Og her presenterer vi 8 gode matvarer du bør spise hvis du merker du har smerter i leddene.
1. Fet fisk
Laks, sild, kveite, ørret, makrell, sardin, ansjos og ål er fete fiske med massevis av Omega 3. Omega-3-fettsyrene danner noen stoffer, resolviner og protektiner, som hjelper til med å bekjempe betennelse før de gjør for mye skade på kroppens vev. Man kan få vondt i leddene uansett om man driver med elitesport eller sitter stille på et kontor og handler med aksjer. Hvis man trener kroppen for hardt, så kan det være på tide å trappe litt ned. Og hvis man sitter for mye stille, så kan det være på tide å begynne å mosjonere litt. Det finnes flere muligheter for å ta en pause fra skjermen selv for en som handler med aksjer og valuta, som for eksempel ved å benytte seg av en investeringsrobot for kryptovaluta.
2. Olivenolje
Olivenolje inneholder enumettede omega-9 fettsyrer som forbedrer virkningen av omega-3. I tillegg inneholder den en antioksidant kalt oleocanthal som ifølge studier fungerer som et smertestillende og betennelsesdempende middel på samme måte som det utbredte revmatiske middelet ibuprofen.
3. Nøtter
Valnøtter inneholder ALA, plantens svar på omega-3, og mandler, hasselnøtter og pistasjnøtter inneholder omega-9. Begge typer bekjemper betennelse. Spis dem naturlig og prøv å unngå saltede og sukrede varianter..
4. Bær
De kraftige fargestoffene i solbær, blåbær, bjørnebær, jordbær og bringebær kalles antocyaniner, og er dessuten kraftige anitinflammatoriske stoffer. Antocyaninene som finnes i sure kirsebær – de som brukes til kirsebærsaus og juice – har i forsøk vist særlig lovende effekter mot leddgiktssmerter.
5. Brokkoli
Brokkoli og kål inneholder stoffet sulforaphane, noe som kan forsinke utviklingen av slitasjegikt. Dessverre viser britisk forskning at mer enn 2 kg brokkoli om dagen er nødvendig for å oppnå full effekt på gikt-berørte ledd. Forskere jobber med å konsentrere stoffet slik at du kan få hele pakken i en tablett, men kål i mindre mengder er også bra.
6. Ingefær og gurkemeie
Ingefær inneholder såkalte gingeroler som hemmer utviklingen av gikt og giktsmerter. Det gule fargepigmentet i gurkemeie, curcumin, ser også ut til å virke mot slitasjegikt. I en studie der det ble testet for artrose i kneet, fungerte det like så effektivt som det revmatiske midlet Ibuprofen.
7. Edamame bønner, tofu og andre soyaprodukter
Naturlige soyaprodukter som tofu, edamame bønner og miso suppe inneholder gjæret soya som i århundrer har beskyttet japanerne mot inflammatoriske sykdommer.
8. Grønn te
Inneholder et stoff som kalles EGCG som bremser utviklingen av leddgikt ved å blokkere et inflammatorisk stoff, interleukin-1, slik at det ikke skader brusk.